Бізнес на равликах: сімейна ферма «Прудник» працює на Вінниччині

Вирощування  середземноморських равликів – нова перспективна справа для родини підприємців, які мешкають в Вінницькій області, в селищі Сутиски Тиврівського району. Тут вже відкрилась ферма, на якій вирощують  равликів Helix Aspersa Maxima.

Створення ферми стало можливим завдяки обласній програмі підтримки малого та середнього бізнесу. Фермерське господарство «Прудник» лише розпочинає роботу в  цьому напрямку.  Воно отримало підтримку з обласного бюджету – 200 тисяч грн. у вигляді пільгового кредиту.

Це невеличке сімейне підприємство, орієнтоване на те, щоб створити робочі місця для членів родини і найближчого оточення. Василь Прудник та його син Максим опановують нову для себе справу, навчаючись та запозичуючи досвід львівських і закарпатських колег.

«Звичайно ж, треба забезпечити хороші умови, тепло і вологу, але сподіваємося, що все це має окупатися. Равлики цього виду Helix Aspersa Maxima ростуть швидко — шість місяців. Їхнє м’ясо набагато смачніше і ніжніше, ніж у виноградних, а попит набагато вищий»,— розповідає Василь Прудник.

Молодняк із приходом літа необхідно із теплиці переселити у вольєри на землі, на свіжому повітрі, де вже підростає ріпак — зелений корм для молодих равликів. Годують равликів і спеціальним комбікормом, що дає можливість виростити їх протягом одного сезону. В кінці вересня — на початку лютого їх збирають і готують до реалізації.

Важливо, що Україні цього року може не вистачити цукру.