Картопля та інші овочі «їдуть» в Україну з Нідерландів, Білорусії, Польщі та Ізраїлю, яловичина – з Литви та США

Україна – країна чорноземів. Вона може годувати цілий світ. Натомість, чималий перелік продуктів харчування везуть до нас з країн Європи і Азії.

На початку травня стрімко подорожчали овочі, зокрема цибуля, капуста, морква та картопля. За кілограм цибулі потрібно було заплатити 40 гривень, і це викликало майже паніку серед споживачів. Така дорожнеча пояснюється тим, що цибулю, капусту та деякі інші овочі довелося завозити з багатьох країн Азії та Європи. Тому борщовий набір в Україні був дорожчим, ніж у Польщі. Але наразі ціни на овочі стабілізувалися, включаючи й «молоді», тобто нового врожаю.

Як виявилося, картоплю Україна імпортує переважно з Нідерландів та Білорусі. З 1 січня до 30 квітня 2019 року, за даними ДФС, в Україну завезли 12 тис. 700 тонн картоплі на суму 4 млн. 600 тис. доларів. Це лише 0,03% від усього імпорту, але вражає сам факт, що нам доводиться платити валютою за картоплю, яку українським фермерам невигідно вирощувати, адже в Україні занизькі закупівельні ціни на врожай.

Цибулю цього року до нас везли з Узбекистану, Казахстану та Нідерландів. За чотири місяці було закуплено 63 тис. тонн цибулі на 16,3 млн. доларів. У загальному імпорті це не так і багато – 0,09%.

Ще один рекордсмен із подорожчання – капуста. Її привозять в Україну переважно з Македонії, Італії та Нідерландів. З початку року ми імпортували 10,5 тис. тонн капусти на 5,7 млн. доларів.

Важливі складові борщу – морква, столові буряки, редька, селера – займають лише 0,01% імпорту й здебільшого завозяться з Білорусі, Польщі та Ізраїлю. Якщо в Білорусі, на відміну від України, є сучасні пристосовані овочесховища, то в Ізраїлі та Нідерландах добре розвинене вирощування овочів у теплицях та парниках.

Помідори традиційно привозять із Туреччини (86% усього помідорного імпорту), власне, як і огірки (71%).

Зернові культури, такі як гречка та просо, переважно прибувають із Казахстану (77% від імпорту всіх круп), м’ясо та їстівні субпродукти птиці везуть із Польщі, Німеччини та Угорщини, хоча курятина займає лише 0,09% від усього імпорту, а українська курятина їде до країн ЄС, швидко вибираючи встановлені квоти.

Свинину везуть із Польщі та Нідерландів, а яловичину доправляють з-за океану. Майже 60% усього імпорту свіжої та охолодженої яловичини перебрали на себе США, які за чотири місяці поставили до України м’яса на 326 млн. доларів. Більшість цієї продукції вважається елітною й потрапляє до ресторанів. Тому й везуть небагато – менш ніж півтонни.

Щодо мороженого м’яса, то яловичину до нас везуть із Литви (77% усього імпорту мороженого м’яса), Білорусі (11%) та Німеччини (6%).

Найбільше в України привозять риби, адже зі своєю в країні взагалі біда. Понад 100 тонн риби на 123 млн. доларів протягом січня-квітня привезли з Ісландії, Норвегії та США.

Справді, дивна ситуація з  імпортом м’яса та овочів в Україну, коли ми маємо всі можливості та ресурси для самостійного забезпечення.

Неодноразово про необхідніть розвивати сільгосп говорив керівник РПЛ на Волині Володимир Кравценюк. Він переконаний, що українські фермери спроможні нагодувати співвітчизників власними, екологічно чистими продуктами.