Мед з кульбаби, фіалкове варення – журналістка з Луцька готує смакоту з цілющих рослин

Мед з кульбаби, фіалкове варення – журналістка з Луцька готує смакоту з цілющих рослин

Ви коштували цілющий мед із волинської кульбаби? – Дуже помічний при застуді. А ласували варенням із рамбамбару? Так на Волині називають ревінь. Це – дуже корисно та смачно.

Саме із лікарських рослин, які мають цілюці властивості, готує смакоту волинська журналістка Вікторія Семенюк.

Любов до лікарських рослин прищепила прабабуся

Волинянка готує варення з незвичних інгредієнтів. Аби приготувати солодкі ласощі жінка використовує польові квіти та трави, а квіткове варення одне з її хобі.

«Ще з дитинства я захоплювалася лікарськими рослинами. Любов до лікування з допомогою трав мені прищепила прабабуся. Так трапилося, що читати я навчилася раніше, ніж ходити на горщик. Тому вже з чотирьох років неодноразово гортала стареньку книгу «Лікарські рослини» та перечитувала кольорові вкладки з травами в журналі «Здоров’я». З книгою в руках я виходила на вулицю і шукала живі зелені аналоги чорно-білих зображень у книзі. Так і дізналася, яка рослинка є безпечною для людини, а яка може спричинити серйозні отруєння»,- розповідає Вікторія.

Молода мама почала цікавитися консервацією, коли перебувала у декретній відпустці та доглядала за маленькими двійнятками.

«Спочатку спробувала закрити у банки малину. В мене вийшло, але це заняття здалося занадто банальним. Тоді я подумала: а чому б не зробити варення з квітів? Почала шукати інформацію в інтернеті. Виявилося, що рецептів та ідей у глобальній мережі – море. Лише бери та втілюй. Я пригадала, що моя мама колись варила варення з кульбабок. Тож, заручившись її підтримкою, вирішила спробувати й собі»,- пригадує журналістка

Одним з унікальних рецептів Вікторії є кульбабовий мед. Жінка запевняє, що він не лише смачний, а й ефективний у лікуванні кашлю та застуди.

Для того щоб його виготовити, потрібно зібрати 300 квіток кульбаб, а ще знадобиться 1 кг цукру, 400 мл води та половинка лимона.

«Закип’ятіть воду, засипте туди цукор і варіть сироп, доки він повністю не розчиниться. Суцвіття кульбаб вимийте і засипте в сироп, суміш варіть 20 хвилин. Наприкінці додайте до сиропу сік лимона і проваріть ще три хвилини. Зніміть сироп з вогню і залиште на добу, аби настоявся. Після цього процідіть і відтисніть через марлю. Отриманий сироп проваріть ще 20 хвилин. І насолоджуйтеся приємним смаком та ароматом меду. Для тривалого зберігання мед з кульбаб можете закрутити в баночки»,— поділилася рецептом лучанка.

Вікторія розповідає, що приготувати мед з кульбаб не так складно, як фіалкове варення. Цей вид ласощів вимагає більших затрат часу — близько чотирьох-п’яти годин.

Найклопіткішим є збір голівок фіалок. Адже, велика миска квітів – це всього лиш 80 грамів сировини, яку ще й необхідно перебрати. Після відділення пелюсток від чашолистиків залишається всього 40 грамів. Ось з цих пелюсток і роблять ароматний конфітюр.

«У мене є старовинна ступка, у якій я розтирала фіалкові пелюстки з цукром, додаючи для збереження кольору сік лимона. Фіалкова паста має дуже гарний синьо-фіолетовий колір. Виготовлення такого варення – справа досить марудна, зате результат вражає! Смак десерту специфічний, на любителя. Але особисто мені дуже подобається! На ту стограмову баночку вже є багато охочих дегустаторів серед друзів. Тому запросимо усіх до себе на каву і кожен зможе скуштувати того дива»,— каже лучанка.

 Ви куштували варення із рамбамбару?

«Я варила класичний варіант – 1:1 ревінь+цукор. Засипаємо в неметалічному посуді, і чекаємо добу. За цей час ревінь, порізаний кубиками, пускає сік. На наступний день кидаємо все це добро в неемальований посуд, і ставимо на вогонь. Після того, як закипіло, варимо на малому вогні 15 хвилин. Можна для більшої густоти кинути трохи загущувача для джемів «конфітюрка». І розливаємо по стерилізованих банках, закриваємо металевими кришечками. Об’єм варення в мене – дві банки-малютки по 180 грамів з 450 грамів очищених стебел. Але делікатеси, вони такі. Їх в літрові банки не розливають. Використовувати варення можна як начинку для пирогів та випічки, а також їсти самостійно»,- поділилась  Вікторія Семенюк.

Вікторія не планує зупинятися та вже планує приготувати конфітюр з акації, бузку, лаванди, цикорію та липи.

Та розповідає, що подібні ласощі можна приготувати з чебрецю, м’яти, шавлії, бузини, каштана, ірисів, червоних тюльпанів, садової гвоздики, ружі й навіть шишок.

Нагадуємо, що фестиваль повітряних куль «Аеросфера»  відбудеться в обласному центрі Волині 1- 2 червня цього року.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до панелі інструментів