На півночі України тепер можна вирощувати виноград

Північні області України можуть  успішно перейняти досвід сонячної Одещини і постачати  українцям власні, урожайні та смачні сорти винограду. Про це подбали українські вчені, які вивели нові сорти сонячних, соковитих грон.

Над цим працювали вчені Національного університету біоресурсів і природокористування, які розробили агротехнічні прийоми та сорти винограду, адаптовані для вирощування в північних областях України.

Вони давно дійшли висновку про можливість культури винограду на всій території України. Однак, спроби вирощування на півночі країни сортів, завезених із півдня, переважно європейського походження, завжди були невдалими через вимерзання рослин у суворі безсніжні зими.

Це пояснюється тим, що під час ведення виноградників не враховувалися ані агрокліматичні умови півночі України, ані біологічні особливості південних сортів винограду.

Сьогодні на Київщині вчені Національного університету біоресурсів і природокористування напрацювали власну технологію вирощування кореневласного садивного матеріалу винограду. Вона є одним із основних компонентів успіху виноградної культури в північних регіонах України.

Науковці провели роботи з селекції і сортовипробування й розробили агротехнічні прийоми, що відповідають кліматичним умовам північного регіону.

Селекційну роботу спрямували на створення морозостійких, високоврожайних і високоякісних, стійких проти грибних хвороб ранніх сортів. Нині існує низка сортів із потрібними для регіону характеристиками.

Щоб запровадження виноградарства на півночі було успішним, слід дотримуватися трьох важливих умов:

– правильного добору сортів; використання якісного кореневласного садивного матеріалу;

– доглядати насадження відповідно до суворих для виноградної лози природних умов півночі України.

Для розведення винограду у північних районах найкращими є ґрунти легкого механічного складу з великим умістом поживних речовин. Вони швидко прогріваються й забезпечують раннє дозрівання деревини.

Важливо, що цього року Україні може не вистачити цукру.