Сушена цибуля: як започаткувати прибутковий бізнес

Сушена цибуля: як започаткувати прибутковий бізнес

Цьогоріч вирощувати цибулю вигідно. Адже є попит на цю культуру, яку полюбляють не тільки українці. Виявляється, можна і новий бізнес започаткувати, займаючись сушінням цього овочу і реалізуючи його.

Ріпчаста цибуля є одним з найбільш популярних продуктів у світі, яка також має високий попит і в Україні. За даними ООН, лідером у споживанні овочу є Лівія. На одну людину припадає більш ніж 33 кг цибулі на рік. Друге місце посідає Сенегал, де одна людина споживає 22 кг цибулі на рік.

Альтернативою свіжій може стати сушена цибуля, яка може відмінно зберігатися, до того ж під час сушіння вона не втрачає більшості своїх корисних властивостей. За даними звітів Міністерства сільського господарства США, сушка забезпечує найбільше збереження вітамінів та корисних речовин. Друге місце посідає заморожування. Консервування ж є згубним для корисних речовин.

Процес сушіння цибулі відбувається на спеціальному устаткуванні стрічкового або боксового типів. Перед початком сушінням цибуля проходить спеціальну підготовку. Найбільша складність – в очищенні та відрізанні шийки й донця цибулі. Для цього використовують спеціальне обладнання. Далі овочі ретельно миють та нарізають овочерізкою. Промисловим способом висушені цибулини можуть бути нарізані соломкою або квадратиками. Таку сушену цибулю добре змішувати з іншими приправами та прянощами, додавати в супи та другі страви. Також можна виготовляти цибулинний порошок.

Існує 2 основних сорти сушеної цибулі – вищий та перший, які відрізняються за кольором сушеної цибулі. Для виробництва 1 кг сушеної цибулі потрібно близько 10 кг свіжої.

Зберігати сушену зелену цибулю можна рік. Відновлення продукту відбувається шляхом занурення сушеної цибулі на кілька хвилин у гарячу воду.

Застосовують даний продукт у сферах громадського харчування:сушені суміші приправ, концентрати супів або сушені супи, маринади, кетчупи, м’ясні паштети та овочеві консерви.

Однією з головних переваг сушіння овочів є розв’язання проблеми зі зберіганням продукції, адже свіжі овочі можна зберігати не більше півроку, бо пізніше необхідна переробка. Сушіння ж дає можливість скоротити втрати продукції 2-го та 3-го класу, якої в урожаї може бути до 30%.

«Виробництво  сушеної  цибулі – це саме та бізнесова ніша, яку можуть легко зайняти наші українські фермери. Започаткувати прибутковий бізнес на реалізації цього сушеного овочу, який має попит. Адже маємо чималі площі вільних земель, і наші співвітчизники готові працювати вдома, ніж гарувати в Польщі чи ще десь. Тим більше, що вирощування і переробка цибулі – справа для волинян звична. А превага процесу сушки  в тому, що скорочуються майбутні втрати овочу. Цибулю, щоб реалізувати за гарною ціною, потрібно зберігати в холодильниках. При сушінні таке обладнання непотрібне. І є гарантія, що цей овоч високоліквідний, тобто його завжди можна продати. Волиняни – люди ініціативні та працьовиті, з господарською жилкою», – коментує  керівник РПЛ на Волині Володимир Кравценюк.

 Українські ягоди можна експортувати до Європи і Азії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до панелі інструментів