Українське сало постійно дорожчає. В чому причина?

Українське сало постійно дорожчає. В чому причина?

Сало – улюблений продукт українців. Без нього в повсякденні не обходиться жодна господиня. Але постійний ріст цін на цю смакоту, на жаль, не радує.

В квітні 2019 року сало коштувало у середньому 75,7 грн за кілограм, тоді як у квітні 2017 року – 44,6 грн за кілограм. За два роки сало в Україні подорожчало на 69,7%. Про це свідчать дані Держстатистики.

Протягом звітного періоду свинина також суттєво додала в ціні. У квітні 2017 року кілограм продукту коштував у середньому 84,6 грн, у квітні 2019 року – 116,1 грн. Таким чином, за два роки свинина в Україні подорожчала на 37%. Свинина в Україні сьогодні коштує вже дорожче, аніж у країнах ЄС.

Серед факторів, які зумовили таку сумну картину: інфляційні процеси та епідемія африканської чуми свиней(АЧС).

Хвороба зумовила знищення більш як 32 тис. голів свиней, і це лише за офіційними даними.

На цьому фоні рекордно зріс імпорт свинини в Україну з-за кордону. За минулий рік ми наростили показники імпорту у 5 разів! І думаю, що це ще не межа. Щодо експорту, то через АЧС у цьому контексті ми фактично ізольовані. За минулий рік Україна відправила в інші країни всього 1600 т свинини.

«Ціни на сальце дійсно кусаються. Якщо господарюватимемо так, як це робить влада зараз, то наші діти знатимуть, що таке сало лише з Інтернету. Радикальна партія вимагає від уряду виділення коштів для підтримки українських фермерів, дотації для господарів, які відродять тваринництво та рослинництво. Сало, українську ковбасу ми маємо експортувати в усі країни світу, заробляючи на цьому. А не те, як зараз, що і собі не вистачає, і ціни такі, що не купиш шмат сала. Коли таке було? Завжди сало для українців було базовим продуктом, в кожній родині лежало на столі. Треба міняти підходи до планування і бюджетування, тоді статистика української господарності і рентабельності буде іншою – окупною та прибутковою»,- так прокоментував цю ситуацію заступник керівника РПЛ на Волині Віктор Прокопчук.

Українці споживають лише 15 кілограм свинини.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до панелі інструментів