Українці споживають лише 15 кг свинини

Такі статистичні дані стосовно споживання цього смачного продукту оприлюднила прес-служба Українського клубу аграрного бізнесу.

«При фізіологічній мінімальній нормі споживання свинини 30 кг на людину в рік, в Україні споживається всього 15 кг», – йдеться у повідомленні.

Важливо, що в Євросоюзі споживання свинини складає 45 кг на людину в рік, у Китаї – 40 кг, у Росії – 30 кг.

Експерти УАКБ стверджують, що причина обмеженого споживання м’яса – це висока ціна на цей продукт. Тому люди банально не можуть собі дозволити купувати м’ясо за такими цінами.

Для порівняння: « У сусідній Польщі ціна на свинину починається з 63 грн за кг – вдвічі нижче, ніж в Україні. Це при мінімальній заробітній платі в Польщі 500 євро (15 тисяч грн) в місяць, а середній по країні – 1100 євро (33 тисячі грн) в місяць», – йдеться у повідомленні.

Високі ціни на свинину в Україні обумовлені фактичною собівартістю живих товарних свиней – 37-41 грн за кг, пояснюють в УКАБ.

Натомість, у ЄС собівартість живих свиней складає 0,8 євро за кг живої ваги або 23,5 грн за кг, в Бразилії, США та Канаді – 0,7 євро за кг, інформують експерти.

«Висока собівартість – високі ціни на м’ясо», – резюмували в УКАБ.

Важливо, що позиція РПЛ та  Олега Ляшка –  розвиток  національного сільгоспвиробництва та підтримка фермерства.