За допомогою корисних мікроорганізмів можливо подолати сморід в Луцьку

За допомогою корисних мікроорганізмів можливо подолати сморід в Луцьку

Швидко вирішити проблему смороду в Луцьку можна за допомогою корисних мікроорганізмів. Про це  в Фейсбуці написав фахівець Центру ефективних технологій Артем Рудий.

Зі слів фахівця, який був присутній на громадських слуханнях щодо смороду в Луцьку, якщо не вжити термінових заходів, то через 1-2 роки ситуація ускладниться і її наслідки важко буде спрогнозувати.

Перевищення гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин, зокрема аміаку, сірководню та оцтової кислоти, є загрозою не тільки для здоров’я місцевих жителів, а й призводять до забруднення грунтових вод.

«Припускаю, що грунтові води вже забрудені та поступово отруюють місцевих жителів», – зазначив Артем Рудий.

Нагадаємо: результати досліджень, проведених 9 липня 2019 року на території забудови масиву «Світанок», вулиці Львівської, Ковельської, Станіславського, бульвару Дружби Народів, свідчать про перевищення аміаку у 2,3 – 22,6 разів, сірководню – у 2 – 10 разів, оцтової кислоти – до 2,6 раза. Повторні дослідження, проведені 11 липня, виявили перевищення аміаку в 1,3 – 2,5 раза та сірководню в 1,2 – 2,1 раза  на вул. Львівській, Корольова, на забудові масиву «Світанок».

Фахівець також додав, що лучани та жителі навколишніх сіл залишаються сам на сам з екологічною проблемою.

Складається яскрава картина, що влада буде й надалі “розводити руками” та “показувати пальцями на інших”, замість того, щоб вирішити питання смороду”, – зазначив він.

Експерт вважає, що у поширенні смороду є вина ТзОВ “БіоПек”, який зливав відходи разом з фекаліями у відстійники Гнідавського цукрового заводу.

 Проте подолати екологічну проблему можливо за допомогою пробіотиків, які безпечні для навколишнього середовища та людини.

«Достатня кількість корисних мікроорганізмів “поборюють” патогенну мікрофлору, що в подальшому призводить до швидкого знезараження відстійника, а зменшення допустимих норм забруднюючих речовин (в даному випадку аміаку, сірководню та оцтової кислоти), пришвидшить знешкодження токсичного запаху. При достатній кількості внесення пробіотиків запах починає зникати вже на 3-5 день, і головне – очищує не тільки наземну поверхню, а й дно водоймищ, розчиняючи при цьому наявні органічні рештки, тощо», – розповів Артем Рудий.

Для цього, зазначив фахівець, потрібно виявити джерело неприємного смороду та визначити площу, що дозволить внести потрібну кількість корисних мікроорганізмів. Решту ж роботи з очищення відстійників мікроорганізми виконають самотужки, без втручання в процес людини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до панелі інструментів